Template Dynamic View Duplicates Title

on 11 Feb 2012

Template dynamic view duplicates title seyh!! Kat google webmaster aku dah cacat selepas appear duplicate title sebanyak 7 title yang sama sumbangan dari template dynamic view.

Template Dynamic View Duplicate Title

Tengok print screen google webmaster di atas, itu adalah satu-satunya paparan yang kurang baik dah appear di google webmaster bagi blog forblogger. Dimana terdapat 7 title yang sama dari blog forblogger ada di SERP google. Pendek kata 7 duplicate title yang serupa (dah macam spam title kat SERP). ianya boleh memberi impak yang kurang baik pada prestasi index SEO blog sekiranya di biarkan berterusan. Sedang sekarang pun sudah rasa performnya yang sangat berbeza dari sebelumnya.

Jika sebelum ini tiap kali publish post terbaru, maka lebih kurang 2 minit akan di index di SERP google. Tapi sekarang sehari dua pun tidak tentu lagi. Mula perasan sejak 8hb lepas, maka terlintas buat checking kat google webmaster. So ini lah satu-satunya eror.

Amat di kesali sintom ini berlaku adalah sebab aku telah aktifkan paparan template dynamic view blogger yang ada 6 jenis kesemuanya. Bila mana kita aktifkan template dynamic view, maka akan terdapat 6 lagi url blog kita dalam title yang sama dalam index google. So itulah duplicate content tajuk utama blog yang boleh menganggu perform SEO dan boleh memberi impak yang sangat buruk lagi dalam index google.

Anyway rasanya ramai blogger yang telah enable-kan template dynamic view kan? So sini aku selitkan tutorial ringkas cara disible template dynamic view blogspot agar tidak menyumbangkan eror pada pada google webmaster dan index mereka.

Adakah Anda Telah Aktifkan Template Dynamic View?

bagi mengenalpasti sama ada korang ada aktifkan template dynamic view ni, just try buka pada browser new tab url namadomainanda[dot]com/view ini. Sekiranya blog boleh di lihat normal dengan design yang dynamic tu, bermakna korang dah pernah aktifkan lah jawabnya. So mungkin google telah pun detect duplicate title sebab template itu.

Cara Check Duplicate Title

Pergi ke google webmaster > Diagnostics > HTML suggestion dan lihat pada paparan yang appear. Jika ada duplicate title tag klik dan klik je hingga dia appear link mana yang duplicate. Sekiranya ada, boleh lah remove url tu dari > Crawler Access > Remove URL. Jika tiada sebarang duplicate syukur. Tapi kalo dah aktifkan dynamic view template tu, tidak sekarang duplicate, tapi mungkin akan datang.

Cara Disible Template Dynamic View

Caranya pergi ke akaun blogger > dashboard > setting > Other > Allow Blog Feed? > Pilih Short dan Save.

Template Dynamic View Google


Selepas itu boleh lah try semula buka namadomainanda[dot]com/view. Insyallah tiada lagi dynamic view dan ianya akan redirect ke url homepage blog kita secara automatik. Jangan lupa remove URL yang duplicate seperti di beritahu di atas tadi (tapi jangan remove nama domain pulak. Just delete dynamic view sahaja. Ianya bertujuan memberitahu agar url tersebut tidak di index google lagi).
Ranking: 5

{ 24 comment... read them below or add one }

Wawan said...

Mantap sekali artikelnya,..


11 February 2012 at 14:21
yastro said...

Terbaikk...terus aku repair hak aku tadi...banyak gilo bro...


11 February 2012 at 17:04
Old Trafford said...

Rasanya google tak index bukan sebab duplicate title,mungkin sbb lain ni atau mungkin juga google tegh update apa-apa kat sytem dia..

Sbb lepas mngoogle bnyak gak blog yg guna platform blogspot jadi x terindex post terbaru.. 6 hari lagi baru ok kalau ikut info dari 1 komen kat satu forum tu.


11 February 2012 at 19:36
hatiputera said...

terima kasih atas tipnya,,delete proses...


11 February 2012 at 20:36
Mohd Isa said...

aku pun nak kena wat check up ni...hehe


12 February 2012 at 02:54
yastro said...

Bro kalau setting kat newinterface tu...>>dashboard>>setting>>other>>allow Blog Feed>>short>>....dia keluar warning laaa[suapan siaran blog hendaklah ditetapkan kepada penuh]..ok ker?


12 February 2012 at 09:15
syahrilhafiz said...

pergh aku punya lagi banyak..adoi..


12 February 2012 at 22:35
ahyasih said...

ohhh thanks give me solution my blog Duplicate title tags :(


13 February 2012 at 05:23
Shahrul Hasanal said...

Lolz iye ke?? Aku xde lak warning. Ermm biar lah penuh.. Ko remove je la uRL2 dynamic view tu kat google webmaster. biar la mende tu wujud tp x di index. contoh url dia : foblogger[.]net/viewsidebar


13 February 2012 at 06:58
Ario Antoko said...

blogku tak bisa dynamic views template :(

"read more" bermasalah :(


14 February 2012 at 14:46
HEЯRY said...

Sepertinya itu tidak bermasalah dengan duplikat tittle pada tampilan dinamis, tiap tampilan memang berbeda-beda, ada 7 tampilan. Lalu apa dengan tittle tag tahun dan bulan yang sama itu duplikat juga?? Seperti ini
www.forblogger.net/2012/02/template-dynamic-view-duplicates-title.html
Dengan ini
www.forblogger.net/2012/02/draf-cadangan-cuepacs-untuk-gaji-baru.html
sedangkan duplikat title tag yang dimaksud duplikat, mungkin antara blog satu dengan yang lain memiliki tag yang sama..
Misalnya
hiakuherry.blogspot.com/view/flipcard
forblogger.net/view/flipcard
Sepertinya itu tidak bermasalah, tidak mengurangi pencarian pada yang lain.
Google pun telah menandakan blog yang menggunakan tampilan dinamis di mesin pencari dengan tambahan /?z
Dan google akan lebih mendahului di mesin pencari dengan siapa yang setia menggunakan produknya.
Sekiranya ada pencerahan, salam kenal sobat :)


14 February 2012 at 17:11
Shahrul Hasanal said...

Ianya dupcate title sob. dalan 7 tampilan itu masih juga di index google setiap satu urlnya (7x). Sobat bisa aja search di google site:namadomainanadotcom.. Sekiranya udah lama sobat bisa aja menjumpai title yang serupa ini dan bisa detect pada HTML suggestion google webmaster. ya sob saya baru aktifkan aja semua semula.Tapi udah remove url-nya 7 itu di crawler access agar ngak di index google :D .

Duplicate dynamic view-nya sob TITLE Homepage..

Eg :

Version template biasa (homepage) :

1. Teknik SEO | Belajar SEO Blogspot | Panduan SEO Blogspot

Version dynamic View pada 7 tampilan URL :

1. Teknik SEO | Belajar SEO Blogspot | Panduan SEO Blogspot (ini juga serupa dan harus ngak di index agar ngak duplicate)

Thanks sob, responnya baik banget... ;)


14 February 2012 at 18:50
sejuta trik said...

waha, wonderfull tips, terima kasih kawan, eror di webmaster dah hilang.


7 March 2012 at 03:12
Anonymous said...

I will right away seize your rss feed as I can not in
finding your email subscription hyperlink or newsletter service.
Do you've any? Please allow me recognize in order that I may subscribe. Thanks.
Also visit my web site : borkum riff tobacco


1 December 2012 at 21:34
Anonymous said...

I relish, cause I discovered just what I used to be looking for.
You've ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye
Also visit my page :: captain black


4 December 2012 at 05:46
Anonymous said...

I was very pleased to find this web site.
I want to to thank you for your time for this particularly fantastic read!
! I definitely loved every little bit of it and I have you book marked
to see new things in your blog.
Here is my site ; www.yourtobaccosstore.com


9 December 2012 at 04:24
Anonymous said...

I wаs cuгious if yοu еver thоught of сhanging the pаgе layout of your website?
Itѕ verу well wгіttеn; I
lоvе whаt yοuve got to saу. Вut maybе
уou сould a littlе mогe in
the way of cоntent ѕo peoрle could cоnnесt wіth
it bеtter. Youve got an awful lot of text for only haνing onе οr 2 pіctuгes.
Maybе you could ѕpace it out betteг?



Visit mу webρаge free playstation 3


21 February 2013 at 09:27
Anonymous said...

What's up, its pleasant article on the topic of media print, we all know media is a fantastic source of facts.

Feel free to surf to my web page ... Lightning McQueen Battery Powered Car For Children


24 February 2013 at 18:28
Anonymous said...

Ρlease let me κnow if yοu're looking for a article writer for your blog. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love
to write ѕome mateгial fοr your blοg іn eхchange for
a link back tο minе. Ρleaѕe blaѕt me an
email іf intereѕted. Ϻаny thаnks!



Here iѕ mу websitе: disney world tickets
my website > how to save money on disney tickets


24 February 2013 at 21:01
Anonymous said...

Hеy! I know this is kindа οff topic hoωever
, Ι'd figured I'd ask. Would yоu bе intеrested in traԁing lіnks or maуbe guest wrіting а blog poѕt οг vіce-versa?
My ѕite coѵеrs a lot of the same
ѕubjectѕ as yours аnd І believe we сould greatly benefit frοm eaсh οther.
If уou're interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

my webpage; cool foldable electric kick scooter


24 February 2013 at 22:20
Anonymous said...

What's up, all is going sound here and ofcourse every one is sharing facts, that's genuinely excellent, κeep
up ωriting.

Alѕo visit mу weblog treatment for herpes type 2
Also see my web page - how to get rid of herpes on lips fast


1 March 2013 at 06:24
Anonymous said...

Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came
to take a look. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will
be tweeting this to my followers! Wonderful blog and fantastic design and style.


Have a look at my page ... fruit machines


9 March 2013 at 14:24
Anonymous said...

Wow thаt was unusual. I just wrote аn verу long сommеnt but
after I cliсked submit my comment ԁіԁn't appear. Grrrr... well I'm
not ωrіting all that over again. Αnyωaуs, just wantеd to say
fаntastiс blog!

My web-site :: classical guitar lessons


9 March 2013 at 17:25
Anonymous said...

Excellеnt blog! Do you have any hіntѕ for аspiгing ωriteгs?
I'm hoping to start my own site soon but I'm a little lοѕt on
evеrуthing. Wоulԁ
уou advise startіng with a freе ρlatfοrm lіκe Wordpress or gο fоr a paid option?
There arе so manу choiсeѕ out there that I'm totally confused .. Any suggestions? Thank you!

My web page :: athletic training


9 March 2013 at 17:56

Post a Comment