Showing posts with label Google. Show all posts
Showing posts with label Google. Show all posts

Template Dynamic View Duplicates Title

on 11 Feb 2012

Template dynamic view duplicates title seyh!! Kat google webmaster aku dah cacat selepas appear duplicate title sebanyak 7 title yang sama sumbangan dari template dynamic view.

Template Dynamic View Duplicate Title

Tengok print screen google webmaster di atas, itu adalah satu-satunya paparan yang kurang baik dah appear di google webmaster bagi blog forblogger. Dimana terdapat 7 title yang sama dari blog forblogger ada di SERP google. Pendek kata 7 duplicate title yang serupa (dah macam spam title kat SERP). ianya boleh memberi impak yang kurang baik pada prestasi index SEO blog sekiranya di biarkan berterusan. Sedang sekarang pun sudah rasa performnya yang sangat berbeza dari sebelumnya.

Jika sebelum ini tiap kali publish post terbaru, maka lebih kurang 2 minit akan di index di SERP google. Tapi sekarang sehari dua pun tidak tentu lagi. Mula perasan sejak 8hb lepas, maka terlintas buat checking kat google webmaster. So ini lah satu-satunya eror.

Amat di kesali sintom ini berlaku adalah sebab aku telah aktifkan paparan template dynamic view blogger yang ada 6 jenis kesemuanya. Bila mana kita aktifkan template dynamic view, maka akan terdapat 6 lagi url blog kita dalam title yang sama dalam index google. So itulah duplicate content tajuk utama blog yang boleh menganggu perform SEO dan boleh memberi impak yang sangat buruk lagi dalam index google.

Anyway rasanya ramai blogger yang telah enable-kan template dynamic view kan? So sini aku selitkan tutorial ringkas cara disible template dynamic view blogspot agar tidak menyumbangkan eror pada pada google webmaster dan index mereka.

Adakah Anda Telah Aktifkan Template Dynamic View?

bagi mengenalpasti sama ada korang ada aktifkan template dynamic view ni, just try buka pada browser new tab url namadomainanda[dot]com/view ini. Sekiranya blog boleh di lihat normal dengan design yang dynamic tu, bermakna korang dah pernah aktifkan lah jawabnya. So mungkin google telah pun detect duplicate title sebab template itu.

Cara Check Duplicate Title

Pergi ke google webmaster > Diagnostics > HTML suggestion dan lihat pada paparan yang appear. Jika ada duplicate title tag klik dan klik je hingga dia appear link mana yang duplicate. Sekiranya ada, boleh lah remove url tu dari > Crawler Access > Remove URL. Jika tiada sebarang duplicate syukur. Tapi kalo dah aktifkan dynamic view template tu, tidak sekarang duplicate, tapi mungkin akan datang.

Cara Disible Template Dynamic View

Caranya pergi ke akaun blogger > dashboard > setting > Other > Allow Blog Feed? > Pilih Short dan Save.

Template Dynamic View Google


Selepas itu boleh lah try semula buka namadomainanda[dot]com/view. Insyallah tiada lagi dynamic view dan ianya akan redirect ke url homepage blog kita secara automatik. Jangan lupa remove URL yang duplicate seperti di beritahu di atas tadi (tapi jangan remove nama domain pulak. Just delete dynamic view sahaja. Ianya bertujuan memberitahu agar url tersebut tidak di index google lagi).

Goodbye List Google Service

on 26 Nov 2011


Goodbye list google service pulak. Dimana kita ucapkanlah good bye dengan list service or produk dari google ini sebab ianya akan di tamatkan dalam tempoh hujung dan awal tahun ini atas plan google yang tersendiri.
Goodbye List Google Service

Antara sebab service dan produk ini ditamatkan mungkin sebab tidak mencapai target dan sambutan yang di sasarkan. Selain itu dari pengelihatan aku terdapat juga service yang di tamatkan atas memberi tumpuan kepada project besar mereka iaitu google plus 1.

Dengan ini satu lagi evolusi perubahan, bersedia dan janganlah terkejut sangat (just say goodbye) dengan pemansuhan beberapa list sevice google yang aku update ini.

Google Buzz

Google buzz adalah satu-satunya list service google yang telah di shoot down beberapa ketika lepas. Aku selalu share artikel blog aku kat google buzz dulu tapi kini google buzz dah tiada sebab adanya google plus 1 yang mempunyai sedikit persamaan dengan google buzz. Namun yang pastinya google plus memiliki lebih banyak features. Just aku lambat update.

Google Friend Connect

Google friend connect blogger mana tak tahu apakah mendanya tu? Hinggakan ianya menjadi widget kesayangan utama segelintir blogger bukan? Ianya akan di tamatkan pada 1 Mac 2012 akan datang. Dengan menggantikan connection terus ke google plus 1 circle. Tujuan google di sini adalah agar lebih mudah mendapat follower apabila ianya di satukan dengan akaun social (akaun social kan cepat dapat connection atau rakan).

Pada aku ini bagus sebab reader lain dari kalangan blogger atau user awam mudah mengenali kita lebih rapat. Malah mudah mendapat connection user yang ramai memandangkan ianya akaun social. Mudah juga reader alert artikel terbaru bila update. Sebab akaun sosial selalunya menjadi platform lepak lebih kerap berbanding dashboard reading list sekarang.

Goodbye pada google service lainnya

Aku rasa 2 perkara diatas tu je aku nak review sini. Selebihnya beberapa produk dan service google lainnya yang akan di tamatkan sila dapatkan huraian dari link di bawah :

Reffer link : Official Google Blog : More spring cleaning out of season

List sevice / product bakal di tamatkan oleh google (yang tidak di huraikan)

  • Google Bookmarks Lists
  • Google Gears
  • Google Search Timeline
  • Google Wave
  • Knol
  • Renewable Energy Cheaper Than Coal (RE<C)

Kesimpulan dari goodbye list google service

Ternyata google berhabisan mempromosikan dan ingin menjadikan google plus 1 satu platform killer mereka selepas google search engine no.1 di dunia dalam genggaman. Ini dapat di lihat dengan jelas dari entri lepas aku di [perubahan produk google] ini. Apapun perubahan ini dapat di terima kerana memudahkan, dari google plus kita dah memiliki features dari services sebelumnya milik mereka tanpa ke halaman lain (hanya dari google plus). Memang bijak dan kini google plus telah pun mula menunjukkan peningkatan pengguna.

Anyway sekain dulu review ini. Bagi blogger yang dah usahakan follower beribu usah terkilan sebab ianya boleh dapat berganda lagi dalam kadar yang lebih singkat di google plus. Just ucapkan goodbye pada list google service di atas.

Blogger Features Update

on 24 Nov 2011

Blogger Features Update
Blogger features update ni, kira aku kumpul beberapa blogger punya features yang update dalam beberapa bulan ni dan yang memang sedia ada. Lebih kurang review lah ni sebab aku memang suka bab review produk-produk yang aku guna.

 Sekilas review ringkas dari video yang best tentang fakta platform blogger di bawah (play kalau ada masa).



Aku teruskan review yang berkaitan dengan blogger features yang sedia ada dan di update / upgrade dalam 2-3 bulan ini.

Draft Blogger

Selain boleh menggunakan blogger.com, sekian lamanya pengguna blogger juga boleh blogging dari draft blogger. Beberapa ketika lepas draft blogger telah di upgrade ke new interface agar penggunanya lebih selesa dengan tampilan yang super clean dan elegent. Namun pada awalnya walaupun memiliki interface yang menawan, aku tetap blogging menggunakan blogger.com sebab ianya agak berat. Atas feedback pengguna yang perihatin kini draft blogger sangat ringan untuk mendapatkan capaian selesa ketika blogging.

Images on blogger

Blogger tidak perlu memikirkan di mana patut meng-hostkan seberapa banyak pun gambar pada blog. Apatah lagi sekiranya photoblog. Sebab hanya perlu upload ketika ingin melog-kan seseuatu entry dan secara automatiknya ianya akan di hostkan pada picasa web album tanpa had. Hanya upload masa blogging dan terus menulis! . Buat masa ini tidak pernah lagi ada kes gambar tersebut akan hilang dari simpanan picasa. Satu lagi kelebihannya, feature yang akan upgrade di picasa akan di nikmati pada blog juga. Contohnya sekarang, apabila kita nak besarkan gambar dalam artirkel untuk melihat lebih jelas, hanya perlu klik pada gmbar tersebut. Dalam tidak sampai 5 saat ianya akan float original size (try klik gambar di atas sekali) sekali.

Template designer

Jika dahulu blogger akan pening untuk membentuk design template seperti yang di inginkan kerana kurang berkenan dengan adjust coding yang menyerabutkan. Kini tidak kerana blogger boleh merubah hampir semua seperti yang di inginkan dengan template designer pada layout akaun sendiri. Antara perkhidmatan yang di berikan dengan hanya melakukan klik dan save adalah :-

  • Mengubah jenis font pada header, title artikel, isi kandungan, sidebar dengan berbagai jenis font
  • Mengubah background kepada gambar atau warna tertentu
  • Menentukan layout mengikut suka. Sama ada mahu sidebar di sebelah mana, nak tambah sidebar menentukan size sidebar dan body artikel semua hanya dengan klik
  • Merubah warna-warna font pada kandungan blog, sidebar title dan sebagainya untuk pelbagai colour
  • Terbaru boleh juga menggunakan template dynamic yang memang lain dari lainnya.

Blogging dengan phone

Blogging dengan phone ni ada beberapa kriteria. Kita boleh update blog dengan telefon secara normal (firdaus life selalu manfaatkannya). Dimana kita boleh gunakan phone untuk update blog dan selitkan gambar apabila dalam keadaan tertentu (eg: outdoor atau line internet untuk broadband putus ataupun PC rosak). Selain itu untuk blog juga boleh di layari dengan mobile yang mempunyai aplication dan conection dengan internet yang semakin popular sekarang. Amat rugi apabila blog kita tidak boleh di akses dari kelompok pengguna jenis ini sebab ianya semakin meningkat. Bagi yang berminat boleh dapatkan template mobile dari draft blogger dengan beberapa step mudah.

Unlimited bandwidth dengan blogger

Walaupun blogger percuma, namun pengguna platform ini tidak perlu memikirkan bandwidth. Kerana ianya sejak awal lagi memang unlimited tanpa mengira berapa jumlah gambar juga video yang di upload dan berapa sekalipun jumlah visitor sedang online di blog.

Blog di delete google

Jika dahulu risiko untuk blog di delete google atas sebab yang kurang jelas amat menyeramkan sebab sukar untuk dapatkan balik. Kini tidak lagi sebab kita boleh mendapatkan dalam tempoh kurang dari 1 hari hingga 2 hari dengan menafikan dan memberi feedback pada google. Ini telah di buktikan daripada beberapa sahabat blogger aku dan pengelihatan aku pada blogger lain. Hanya beberapa jam selepas memberi feedback dan menafikan tanggapan google, ianya akan dapat semula seperti sediakala.

Tips dan feedback untuk blogger

Tips untuk blogger adalah menulis dan berblogging lah dengan cara yang betul dan sebaiknya. Sekiranya ada kekurangan dan cadangan untuk meningkatkan kualiti platform ini, sila berikan feedback kepada pihak google dari button feedback yang terdapat di draft blogger. Ianya sangat berguna dan di hargai. Buat masa ini aku ada juga berikan beberapa feedback atas sedikit kekurangan dan juga cadangan yang agak advanced untuk mereka (haha) dari draft blogger.

Berjela artikel blogger features update ni. Sekian dulu jika hendak dihuraikan semua memang 7 kaki lah panjang artikel review features dari forblogger ini.

Perubahan Produk Google

on 12 Nov 2011


Perubahan produk google banyak perubahan kebelakangan ini kan? Mereka (google) betul-betul cuba berusaha merubah produk mereka agar mendapat tempat di hati user internet dari kalangan awam, blogger, affiliater dan segenap lapisan yang menggunkan internet kan?

Antara misi terbesar yang banyak perubahan adalah google plus 1 pada pandangan aku. Tidak ketinggalan produk lainnya.Seperti blogger.com, piacasa, gmail, adsense dan lainnya. So izinkan aku review secara santai perubuhan produk google ini memandangkan otak tengah jammed sebab banyak sangat benda nak di buat sampai tak tahu mana yang perlu di buat. Menulis begini boleh melepaskan jammed yang membelenggu otak aku tadi.

Gmail ke Google Plus 1

Perubahan Gmail Google
Gmail kini dah ada new interface yang berunsur mudah connect kepada account plus 1. Begitu juga tampilannya yang lebih kemas dan user friendly berbanding sesetengah mail lainnya.
Jika tengok pada bar sebelah atas, kita boleh log in je terus boleh alert notification, reply comment, post something dari situ terus ke google plus tanpa loading lama.

Google Search Engine ke Google Plus 1

Perubahan Produk Google
Sama juga seperti dari gmail tadi. Dari google search engine kita boleh bersocial dan berkomunikasi dengan member list kita dari search engine dengan adanya bar tu. Tanpa perlu loading ke akaun plus 1 lebih laju untuk mendapat capaian atau accses.
Boleh terus share link, embed video, publish status, reply comment, alert notification. Sangat sesuai untuk para user yang cenderung di search engine google.

Feature Google Plus 1

Feature google plus 1 aku dah pernah review di entri lepas. Anyway secara ringkasnya banyak di sediakan feature yang best di sini seperti : Youtube play songs, chat, video cam (boleh video cam keluarga or lainnya), game store dan lainnya. Gambar disini automatik di hostkan ke picasa album milik kita (automatik juga ada piacasa album) : dan menjadi trend di sini share gambar gif (bergerak2 tu). Banyak lagi.

Blogger

Blogger by Google
Selain draft blogger, blogger.com juga menawarkan pengguna blogspot menggunakan new interface untuk blogging dengan ciri-ciri yang lebih elegent. Selain itu blogger tidak seperti dulu lagi sebab kini template designer telah di wujudkan di mana kita boleh ubah suai tanpa ilmu coding dengan cantik. Manakala lainnya kini ada dynamic view for blogger. Juga yang aku suka, view gambar. Cuba klik gambar di sebelah ini. Banyak lagi.

Adsense New Interface

Adsense New Interface
Demikian juga dengan google adsense, turut mengalami sedikit perubahan pada dashboard akaun untuk pengurusan yang lebih user freindly untuk menyusun paparan iklan sendiri nanti. Adsense walaupun berubah sedikit, tapi tidak lah sebanyak mana perubahan produk google yang lainnya. Anyway ada banyak reader dari feedburner? Pasang adsense sana best?

Perubahan Produk Google Lainnya

Ada banyak lagi produk yang di beri suntikan feature baru. Rasanya kalau di rungkai semua memang aku tidak larat (banyak). Antaranya site adwords, google analytics, google webmaster, google buzz, youtube dan lainnya

Sekian dulu  menulis artikel perbuahan produk google terkini, nampaknya jammed yang membelenggu otak pun dah beransur ringan. Happy blogging pada blogger semua platform.

Kelebihan Google Plus 1

on 28 Oct 2011

Kelebihan google plus 1 perasan? haha aku pun baru je aktif kat google plus bila ada beberapa orang member blogger jadi friend aku kat circle. Memang sangat berkelebihan google plus +1 ni pada aku sebab beberapa faktor.



Kelebihan Google Plus 1


on Google Plus 1
Klik button di atas untuk add aku di Google Plus.


Loading ringan - Loading google plus 1 ringan berbanding facebook dan twitter. Memang selesa abis.

Mudah dan user friendly - Pada awalnya aku register google plus 1, rasa macam susah nak guna je berbanding facebook. Tapi selepas aku try godek dalam tak sampai sejam add kawan-kawan lain yang aktif, ternyata senang nak update status. Selain itu tampilanya lebih elegent.

Connect - Dengan log in google plus 1, automatik lah kita boleh masuk akaun picasa album, youtube, email, blog (blogspot) tanpa perlu log in lagi sebab semua tu milik google dan connect dari gmail.

Update Status - Dari stream home (timeline utama) kita boleh update status normal seperti facebook. Malah ianya automatik di hubungkan dengan youtube (video) dan ada aplikasi untuk connect dengan phone jika nak upload gambar phone. Manakala nak share link pun senang dan laju.

Button Plus 1 - Button Plus 1 yang ada di blog kita dan di laman social google plus boleh aku katakan ibarat like facebook.

Share - Terdapat button share dari sana. Kita boleh share status kawan-kawan lain. Maybe video yang best, gambar lucu dan lainnya.

Gambar - Upload gambar pun laju loading berbanding facebook. Bagi gambar, google plus 1 menggunakan picasa album. Bermakna kita upload je gambar, ianya akan masuk dalam picasa album. Tidak perlu risau, picasa album dah ada dan di gabungkan di dalam google plus. Blogspot pun pakai picasa.

Friend dan circle - Dari circle kita boleh add friend dengan klik je. Lebih cepat dan view banyak suggestion. Malah klik je add x sampai 1 saat (lol) akan pop up view kecik tuk nak masukkan dalam kategori family ke, work ke, friend ke, blogger or lainnya.

Game directory - Jika kat facebook tidak kurangnya user yang fanatik bermain game. Di sini juga ada game diectory. Walaupun senarai aplication game masih belum banyak, aku percaya akan wujud beribu jenis game beberapa skala masa kelak.

Chat - Chat di google plus 1 sangat awesome. Dimana kita boleh chat biasa, create group chat (chat ramai-ramai huhahuha la), dan  video chat.

Site - Seperti mana friendster punya site web 2.0, kita boleh create site version google juga yang boleh di hubungkan dengan google plus 1.

Banyak lagi Tentang Google Plus 1

Banyak lagi kot yang aku tak sebut dan akan menyusul akan datang. Lagi pun sememangnya kelebihan google ada banyak aplikasi berguna dan kini  laman social google plus 1.

SERP Checker — Keyword Tool

on 22 Oct 2011

SERP Checker - Keyword ToolSERP checker keyword rank tool? Yes, korang boleh gunakan form untuk checker kat bawah ni jika ada target keyword yang mungkin penting bagi korang check di search engine google. Mana tau menyertai contest seo (jadikan ianya tool).

Cara Menggunakan

1. Masukkan keyword / Perkataan yang jadi target di SERP google pada form tool di bawah.

2. Masukkan url yang di target berada di google. Atau url pesaing.

3. Click "Show Advance Options" untuk memilih SERP yang mana. Valid semua google search engine. Dari google.com, google.com.my dan lain negara.

4. Enter - Akan appear entri url tersebut di index pada postion halaman keberapa.

Sekian SERP ops checker keyword dari tool ini. Semoga sentiasa di postion yang baik di google search engine. SERP checker dari sini ikut keyword guna tool di sini !!

Top 10 Di Google

on 29 Sep 2011

Top 10 di google ke? Menjadi idaman setiap webmaster yang berjiwa seo agar setiap entry berapa di Top 10 Di SERP google !! sebelum berada di Top 1 dengan keyword yang di tanam untuk menjadi carian user.


Ramai blogger cuba menjangkau top 10 di engine carian google dengan pelbagai keyword. Sama ada untuk mendapat trafik, menjadikan hobi, suka-suka atau jadikan praktis SEO dan penulisan berkualiti. Dalam keyword yang senang dan kurang carian ianya memang simple, hanya tulis, seo onpage sket dah dapat top 10 di google dengan carian keyword yang di tanam.

Mudah atau senang itu semua di pengaruhi dengan teknik seo blogger itu juga selain dari kelebihan blog dari pelbagai sudut. Dalam seo onpage mungkin banyak di di dukung dengan senjata seo. Jika di Wordpress memang terkenal dengan kemudahan automatiknya menanam senjata seo (plug in) ke blog. Namun jika di blogspot apa yang perlu dan wajib adalah belajar teknikal coding untuk menjadi function sebagai senjata yang sama dengan wordpress.

Anyway aku suka meraba-raba kesamaran sesuatu keyword di Top 10 SERP google. Dari google encrypted google (Global), google malaysia hingga google indonesia. Buat masa ini, user malaysia banyak membuat carian dari google.com.my dan di ikuti encrypted.google.com. Demikian juga dari indonesia, dari google.co.id dan di ikuti encrypted.google.com.

Jika dibuat  perhitungan rapi, ternyata blog dari indonesia (kebanyakan blogspot & WP) banyak menduduki carta TOP 10 di google malaysia dengan keyword yang relevan dan sinonim dengan carian blogger itu sendiri juga. Malah banyak berada di top 1. Bagaimana dengan webmaster seo malaysia? agak kesamaran aku meraba di google.co.id dengan keyword-keyword ranking webmaster seo Malaysia kerana kurang dan hampir takde yang berada di TOP 10 engine carian mereka. Adakah set up yang salah atau kita yang susah menandingi juga menembusi ketangkasan blog mereka?

Natijah Top 10 Di Google

  1. Martabatkan engine carian Malaysia.
  2. Kurangkan bercakap huhahuha sana sini. Tingkatkan prestasi.
  3. Persaingan itu sihat dan satu pelajaran juga silaturahim.
Lama gila tak update blog alih-alih keluar tajuk top 10 di serp google. Nama pun budak baru belajar seo kan laughing.