Showing posts with label Template. Show all posts
Showing posts with label Template. Show all posts

Template Dynamic View Duplicates Title

on 11 Feb 2012

Template dynamic view duplicates title seyh!! Kat google webmaster aku dah cacat selepas appear duplicate title sebanyak 7 title yang sama sumbangan dari template dynamic view.

Template Dynamic View Duplicate Title

Tengok print screen google webmaster di atas, itu adalah satu-satunya paparan yang kurang baik dah appear di google webmaster bagi blog forblogger. Dimana terdapat 7 title yang sama dari blog forblogger ada di SERP google. Pendek kata 7 duplicate title yang serupa (dah macam spam title kat SERP). ianya boleh memberi impak yang kurang baik pada prestasi index SEO blog sekiranya di biarkan berterusan. Sedang sekarang pun sudah rasa performnya yang sangat berbeza dari sebelumnya.

Jika sebelum ini tiap kali publish post terbaru, maka lebih kurang 2 minit akan di index di SERP google. Tapi sekarang sehari dua pun tidak tentu lagi. Mula perasan sejak 8hb lepas, maka terlintas buat checking kat google webmaster. So ini lah satu-satunya eror.

Amat di kesali sintom ini berlaku adalah sebab aku telah aktifkan paparan template dynamic view blogger yang ada 6 jenis kesemuanya. Bila mana kita aktifkan template dynamic view, maka akan terdapat 6 lagi url blog kita dalam title yang sama dalam index google. So itulah duplicate content tajuk utama blog yang boleh menganggu perform SEO dan boleh memberi impak yang sangat buruk lagi dalam index google.

Anyway rasanya ramai blogger yang telah enable-kan template dynamic view kan? So sini aku selitkan tutorial ringkas cara disible template dynamic view blogspot agar tidak menyumbangkan eror pada pada google webmaster dan index mereka.

Adakah Anda Telah Aktifkan Template Dynamic View?

bagi mengenalpasti sama ada korang ada aktifkan template dynamic view ni, just try buka pada browser new tab url namadomainanda[dot]com/view ini. Sekiranya blog boleh di lihat normal dengan design yang dynamic tu, bermakna korang dah pernah aktifkan lah jawabnya. So mungkin google telah pun detect duplicate title sebab template itu.

Cara Check Duplicate Title

Pergi ke google webmaster > Diagnostics > HTML suggestion dan lihat pada paparan yang appear. Jika ada duplicate title tag klik dan klik je hingga dia appear link mana yang duplicate. Sekiranya ada, boleh lah remove url tu dari > Crawler Access > Remove URL. Jika tiada sebarang duplicate syukur. Tapi kalo dah aktifkan dynamic view template tu, tidak sekarang duplicate, tapi mungkin akan datang.

Cara Disible Template Dynamic View

Caranya pergi ke akaun blogger > dashboard > setting > Other > Allow Blog Feed? > Pilih Short dan Save.

Template Dynamic View Google


Selepas itu boleh lah try semula buka namadomainanda[dot]com/view. Insyallah tiada lagi dynamic view dan ianya akan redirect ke url homepage blog kita secara automatik. Jangan lupa remove URL yang duplicate seperti di beritahu di atas tadi (tapi jangan remove nama domain pulak. Just delete dynamic view sahaja. Ianya bertujuan memberitahu agar url tersebut tidak di index google lagi).

Thesis For Blogspot — Template SEO Friendly Blogger

on 8 Jan 2012

Thesis for blogspot blogger? ya itu lah post pertama aku di tahun 2012 ini, di mana satu perkongsian template thesis for blogger blogspot user. Sebenarnya struktur template ini telah pun siap pada 2011 lagi, cuma saja aku simpan dan tidak sebarkan sangat lagi (selain itu memang aku busy kebelakangan ini).


Thesis For Blogspot
Rating : 5

Anyway dengan kehilangan aku yang agak panjang sebelum ini, aku hadiahkan sebuah template yang ada pelbagai features baik dan function yang agak whow dan juga ini atas permintaan beberapa rakan blogger dari malaysia dan indonesia untuk template yang aku gunakan ini.. Setelah aku teliti dari segi SEO, design simple, clean looking dan minimal for fast load, dan unsur-unsur thesis (Template premium yang baik dan mahal, ianya popular di kalangan blogger wordpress) maka aku namakan ianya thesis for blogspot.

Usah aku menghuraikan terlalu panjang pasal thesis dari wordpress, sememangnya tidak akan sama dan masing-masing ada pro and kontra jika di bandingkan. Sebab version wordpress pastinya berbayar dari platform hingga ke themes tersebut. Manakala dari blogspot free dari platform hingga ke template ini. Namun begitu mari aku huraikan sedikit features template thesis for blogspot ini.

Penampilan Template

Penampilan design template thesis for blogspot ini aku telah cipta dengan tidak menggunakan sebarang background bergambar dan hanya menggunakan permainan kombinasi warna yang clean agar ianya loading dengan laju dan nampak simple seterusnya mesra robot crawler (SEO) dan user friendly (memudahkan pembaca juga apabila loading laju).

Cuma yang menggunakan background adalah header. Beberapa elemen kuat thesis yang aku guna pakai di sini adalah border dan pada link comment ianya ada bracket { comment } sama seperti design thesis. Dan lainnya sila lihat sahaja blog forblogger ini.

Thesis Dynamic Heading Tags

Dynamic heading tag adalah antara unsur yang agar sukar di laksanakan hingga prefect dalam sesebuah themes. Tidak kira pada blogspot ataupun wordpress. Ini dapat dilihat dari beribu jenis template blogspot dan wordpress yang tidak mencapai heading tag yang betul (pihak google ada mengeluarkan video dengan kalimah "Jangan jadikan blog anda sebagai broken site dengan berteraburnya susunan heading tags"). Themes bijak dari thesis wordpress telah berjaya mencapai dynamic heading tag yang betul dari lainnya. Solution untuk wordpress mencari plug in (ada banyak jangan salah pilih). Manakala bagi blogspot pula kena D.I.Y sendiri dengan pengetahuan CSS di gabungkan microformat. Apa pun pada template ini telah aku laksanakan dan korang hanya tinggal menggunakannya. Ini adalah perkara yang di sukai robot search engine sebab mudah di fahami. Anyway keterangan lengkap terperinci klik link heading tags seo ini.

Template Dynamic Meta Tag

Selain dynamic heading tags dynamic, meta tag untuk thesis for blogspot adalah salah satu elemen yang bagus dan unik untuk template ini. Berkelebihan menyusun keyword dengan automatik di search engine.

Artikel single post - Di mana ianya akan membantu kita untuk mendapat posisi yang baik di search engine tanpa perlu kepakaran tinggi bermain keyword pada artikel. Apa yang perlu hanya letakkan keyword pada tajuk artikel untuk target di search engine. Secara automatik description artikel tersebut ada 2 keyword yang di ambil pada tajuk artikel dengan gabungan tajuk utama blog. Seperti korang tahu, artikel yang selalu mendapat 1st page google adalah mempunya 2 keyword carian pada artikel dan lebih di utamakan pada blog yang menggunakan description. Dalam hal ini, usah risau kerana description dari meta tag ini akan membantu (demo post tanpa bermain keyword : search perkataan thesis for blogspot di google.com.my bagi blog sakandownload - thesis for blogspot).

Homepage - Manakala homepage kita hanya perlu isi sekali sahaja seumur hidup pada ruangan meta tag descriton utama blog dan keyword tag. Ini membantu blog kita lebih SEO friendly berada di posisi yang lebih baik dalam niche blog. (Bimbingan tutorial di sediakan)

Default Comment Style Template

Sekiranya ingin menggunakan style komen macam blog forblogger ini boleh saja. Namun jika selesa dengan default komen dari blogger.com, aku telah designkan style komen tersebut lebih kemas, simple, dan lebih profesional berbanding style asal template default dari blogger. Untuk demo komen klik link Thesis For Blogspot — Download ini.

Button Share dan Google Plus 1

Jika korang tengok di bawah tiap entri blog ini ada terdapat button share ke social-social bookmark. Terdapat juga button google plus 1 di situ dan di homepage blog ini bukan? Selepas upload sahaja template thesis seo friendly ini, secara default-nya button-button tersebut sudah ada tersusun seperti mana di blog ini. Tanpa edit dan hanya terus blogging.

Tag Keyword Menggunakan Label (Breadcrumbs)

Menu breadcrums pada single post telah di gabungkan dengan struktur microformat schema.org yang di sarankan oleh google agar lebih mudah di baca oleh robot search engine dengan atribute rel="tag" pada keyword. Ianya akan memberitahu google keyword yang kita jadikan sebagai label tersebut adalah keyword yang kita tag (baik untuk SEO), dengan itu ianya mudah di fahami oleh robot search engine memberitahu bahawa itu adalah menu breadcrums dan keyword yang kita tag. Sebagai bukti sila buka link [http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets] ini dan masukkan url [http://www.forblogger.net/2011/11/list-edu-backlink-list-gov-backlink.html] kemudian klik button test. Itu satu lagi ciri-ciri template thesis for blogspot ini dari segi seo friendly. Jika di lihat di situ, ada satu object yang di baca oleh robot sebagai breadcrums dan tag keyword yang di label kan,  banyak lagi boleh lihat di sana.


Download dan Demo Juga Support

Demo / Support tutorial : thesisforblogspot.blogspot.com ini.
Dowload : Thesis For Blogspot — Download


Banyak lagi atribute dan unsur-unsur SEO yang telah aku benamkan dalam template thesis for blogspot ini yang agak sukar untuk di jelaskan memandangkan terlalu teknikal (di khuatiri korang pening membacanya). apa pun, sekarang korang hanya perlu tinggal menggunakannya dan dapatkan support yang baik dari saya sendiri melalui link di atas.

Rasanya dah panjang walaupun banyak lagi ingin di sampaikan. Apa pun nanti aku akan buat ujian bervideo tentang template ini. Sila ikuti tutorial template ini di entri lain pada link di atas. Adalah keutamaan dan kegembiraan aku jika pengguna mendapat kelebihan dengan template thesis for blogger blogspot ini.

Template Mesra Seo — Blogger Blogspot

on 20 Oct 2011

Template mesra seo blogspot? yeps untuk blogger dan sebenarnya template yang aku pakai sekarang ni, mesra seo atau tak nanti boleh di uji score on page-nya (khas tuk blogspot). Apa pun untuk keterangan lanjut asal usul template, cetusan, ciri-ciri, introduction dan sejarah template ni semua aku ada tulis di site yang aku link-kan di bawah.

Semoaga ianya memberi jasa dan mencipta sejarah untuk korang juga (klik gambar di bawah untuk download, introduction dan kisahnya haha).

Template Mesra Seo | Untuk Blogspot | Blogger

Apa pun dalam seo banyak element perlu di ambil kira. Content is king, backlink is queen, dan template yang ada mesra seo  adalah satu bonus dan kelebihan.

Template Seo Blogger

on 19 Sep 2011

Template seo blogger yang aku beri nama tu dah siap. Memang susah di gambarkan penat lelah dan kesungguhan aku buat ianya hinggakan aku macam taknak buat benda lain selagi template seo blogger ini tidak siap sedia untuk di nadikan pada blogspot.

Template ini telah mesra seo , user friendly, dan mudah di kendalikan oleh blogger. Mungkin juga template yang elegent dan clean untuk blogspot.

Pada awalnya template memang simple dan telah aku ubah tampilan komen. Kemudian aku cuba ubah suai keseluruhan tampilannya agar lebih kemas dan nampak ok. Sebagai demo, boleh lihat template yang aku gunakan sekarang. Jika nak lihat demo komen, sila lihat pada pautan demo di bawah.

Jujur aku cakap, rasanya template seo blogger yang baru aku olah dan gunakan sekarang ni lebih selesa aku gunakan berbanding template-template sebelum ini.
template seo blogger
DEMO AND DOWNLOAD

Entry ini telah di update dan template telah di updrade lagi untuk seo on pagenya. Sila klik link di atas, sekian template seo blogger

Template Seo Blogger | by forblogger

on 18 Sep 2011

Seo and User Friendly Template Picture
Template Seo Blogger adalah template blogger blogspot yang simple,clean, elegent hasil penat lelah aku beberapa lama juga lah bertapah depan pc ni dengan muka serius bila asyik eror je. Syukur hampir siap dah. Ianya aku namakan Template Seo Blogger.

Memang agak berbuluh juga la otak aku coding-coding nak bagi ianya jadi user friendly template juga nampak clean simple dan cantik. Sebenarnya asal template yang aku maksudkan itu cumalah template yang sangat simple macam salah satu thesis template tu (Hampir kepada landing page). Tapi memandangkan ianya menggunakan blogspot, still tak best. So aku re design berkali-kali. Adakalanya kelehitan mirip template aku sekarang ni (jauh tidak serupa).

Tapi memandangankan aku meminati seo dengan fanatik, ianya cuba di jadikan template seo friendly for blogger apabila aku cuba mengatur format dan set up HTML dan ratio template ni agak mesra seo onpage dengan harapan tidak menyusahkan owner blog nanti nak ubah-ubah lagi struktur agak lebih seo friendly. Sekarang aku dah set up, owner blog nanti hanya perlu set up onpage setiap kali menulis je. Demikian juga Off page jangan di lupakan.



Ciri-ciri Template Seo Blogger


SEO 


1. Meta tag mesra seo blogger blogpot. Tinggal isi title dan diskripsi sahaja.
2. Meta tag penting di tambah sedikit bagi memudahkan spider crawler blog kita.
3. Pada ruangan hompage aku kurangkan bilangan link berganda.
4. Pada ruangan home page gambar di kecilkan agar lebih ringan dan cepat full view bila loading.
5. Full view cepat.
6. Menu breadcrumb di pasang bagi ada link yang statik untuk dijadikan keutamaan crawler nanti untuk di jadikan site link.
7. Mengikut ratio bagaimana spider datang mengindex blog kita.
8. Siap di pasang dengan plus 1 button homepage dan single post dengan kemas.
9. Beberapa button seperti face, twitter dan feedburner aku akan stup siap-siap jadi nofollow.
10. Heading Tag mengikut kriteria kegemaran google.



User Friendly


1. Aku telah buat navbar ala-ala di blog forblogger.net ini (banyak wordpress guna hellobar). Tapi navbar ni custom sendiri dan takde berikan link keluar seperti hellobar. Boleh tentukan sendiri nak masukkan button twitter, feedburner, fanpage, plus 1 atau apa-apa pun. Aku bagi default siap-siap di tengah button twitter dan plus 1 di sebelah kanan.

2. Aku akan pasang siap-siap pada file template ni related post pada sidebar seperti di blog forblogger.net ini memandangkan coding untuk pasang related post pada sidebar adalah sedikit rumit bagi segelintir blogger.

4. Loading cepat.

5. Setiap gambar yang tuan blog akan upload akan ada frame automatik mengikut size.

6. Ada ruangan footer seperti forblogger.net ini. Tapi dalam tampilan tersendiri.

7. Ruangan komen yang di ubah tampilan lebih kemas dan elegent. Komen tuan blog akan berlainan bagi membezakan

8. Ada jump komen.

9. Banyak lagi dalam proses yang singkat.

Walaupun agak banyak tapi tetap simple, dan pengguna hanya perlu guna je nanti.
Setelah berhempas pulas berkorban penat memikir dan lelah rasa sayang pula dengan apa yang di buat sendiri. Kadang-kadang aku rasa lebih suka template tu berbanding dari termplate yang aku pakai sekarang. Aku tengah cuba siapkan betul-betul semuanya baru publish link download percuma untuk sesiapa pun blogger. Jika berminat boleh tengok demo dahulu pada link di bawah.
Demo Template : Template Mesra Seo

Doakan mudah aku buat template Seo friendly blogger blogspot ini.