Meta Tag Mesra SEO

on 18 Aug 2011

Seterusnya Meta Tag Mesra SEO blogspot pula aku nak bincangkan. Buat meta tag wordpress aku tak tahu menahu, sebab belum pernah pakai lagi wordpress. "Struktur meta tag mesra SEO untuk blogspot" siapa mahu? Sebelum nak ubah meta tag kepada mesra Search Engine (SEO),ada baiknya daftarkan dulu blog kat Search Engine seperti Google, Bing, Yahoo dan lainnya.

Mungkin boleh rujuk dari check list paling asas yang aku ada sediakan di link [cara mempengaruhi google] ni.

Disini aku cuma nak bincang format meta tag blogspot yang ada bermacam-macam tampilan sekarang ini. Korang search goolgle je pasal meta tag blogspot, mesti berlambak keluar. Ada meta tag terbaru, terbaik, paling power, Style seperti wordpress, mesra seo dan banyak lagi lah pilihan. Apa pula struktur meta tag yang 'kita' guna sekarang?

Letaknya meta tag blogspot adalah seperti di bawah :-

<head>

Selalunya kod verify Letaknya di sini

Kod verify meta tag google webmaster

Kod veify meta tag alexa

Kod verify Yahoo

Dan lain-lain

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

  • Di anatara dua kod warna merah ini lah lokasi meta tag.
  • Struktur meta tag disini, akan menghasilkan struktur entri yg terindex di search engine nanti.
  • APAKAH STRUKTUR META TAG yang di gunakan sekarang?

<b:skin><![CDATA[/*

Sepanjang sebulan blog ni beroperasi, hampir 10 kali juga aku bertukar meta tag dan ubah suai sendiri. Nak kaji meta tag punya pasal. So rasanya walaupun blog ini masih baru, namun tidak salah kot aku share memandangkan aku kaji. Setiap meta tag berbeza tampilan.

Ini contoh kod meta tag blogspot yang banyak di pasaran

<b:if>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<meta content='TULIS DISKRIPSI UTAMA BLOG' name='description'/>
<meta content='TULIS KATA KUNCI UTAMA BLOG ,PISAHKAN DENGAN TANDA KOMA' name='keywords'/>
<b:еlѕе/>
<title><data:blog.pageName/> - Tulis Nama Blog</title>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;,TULIS DESKRIPSI BLOG&quot;' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;,TULIS KEYWORD UNTUK TIAP POST ENTRI&quot;' name='Keywords'/>
</b:if>

Banyak juga webmaster memberikan tutorial meta tag seperti di atas. Now kita tengok pula bagaimana format meta tag di atas di baca oleh robot seterusnya mempengaruhi tampilan di search engine. Setiap entri baru kita.

Perlu tahu, bagi setiap post entri blog kita akan di baca bermula dari meta tag <data:blog.pageName/>.

Kajian Meta Tag Pertama


<b:if>
<title>ShahURL</title>
<meta content='TULIS DISKRIPSI UTAMA BLOG' name='description'/>
<meta content='TULIS KATA KUNCI UTAMA BLOG ,PISAHKAN DENGAN TANDA KOMA' name='keywords'/>
<b:еlѕе/>
<title><data:blog.pageName/> | ShahURL - Blogspot</title>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;,Share Filem Online Wacth dan streaming, Toturial Blogger, Cara Masukkan dalam blog, Panduan Tips SEO, Gambar menarik, Video Best, ..&quot;' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;,Share Filem Online Wacth dan streaming, Toturial Blogger, Cara Masukkan dalam blog, Panduan Tips SEO, Gambar menarik, Video Best, ...&quot;' name='Keywords'/>
</b:if>

Sekarang ini pula tampilan entri Tip Blogging Terbaik yang aku pernah publish dengan meta tag macam ni.

Tampilan hasil meta tag di atas

Kajian Meta Tag kedua ( Terbaik Buat Blogspot )
Meta Tag Terbaik Blogspot

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://shahurl.blogspot.com/&quot;'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> - ShahURL </title>
</b:if>

Hasil Untuk Post entri yang kita publish :-

Meta Tag Automatic Search Engine

Kejian Meta Tag Mesra SEO Ketiga

2 kombinasi meta tag blog di atas nampak sekali bezanya. Dah tentu Meta Tag yang ke 2 itu lebih terbaik sebab automatic capture keyword dalam post entri, memandangkan kita nak target keyword yang berbagai dalam banyak entri yang di publish kelak. Namun berdasarkan eksperimen yang aku teruskan, meta tag di bawah ini lebih mesra seo dan terbaik buat masa ini mengikut perkembangan Google.


<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://shahurl.blogspot.com/&quot;'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> </title>
</b:if>

Hasilnya

Meta Tag Mesra SEO

Akhirnya meta tag yang terakhir yang aku ubah suai sendiri juga kekal. Sebab pada ruangan page title tu terlalu sedikit bilangan abjad yang di tetapkan google dalam index. Apatah lagi jika tajuk entri kita tu panjang. Selain itu, biarlah hanya keyword yang menjadi carian je ada kan. Sape nak cari perkataan ShahURL kat SE? so baik tak payah.

Jika Nak gunakan Meta Tag Automatic yang kedua atau yang ketiga seperti di atas, pastikan isi title dan diskripsi agar jadi seperti gambarah di bawah sebagai tampilan Home Page Blog Nanti.

Dasboard blogger > Setting > Basic



Semoga membantu kajian Meta Tag Mesra SEO ( blogspot ) yang aku share ni. Buat masa ni google macam ni lah. Sebab aku tengok sekarang SEO untuk google kerap berubah dan makin bekerja keras membaiki perkhidmatan mereka. 

Ranking: 5

{ 3 comment... read them below or add one }

TopSite said...

Betul bro meta tag juga sangat penting dalam SEO kerana search engine turut menitikberatkan ttg meta bg menentukan ranking sesuatu site.


10 March 2012 at 15:44
PuanGojes said...

assalam ziarah :)
nak tahu. semua kod meta tag ni, letak kat bawah head erk?

email for me please :)
yatieowners@gmail.com


25 December 2012 at 14:21
Apa Hal said...

tq pkongsiannya, so sekarang yang ke-3 la yang terbaik bro?atau ke-2?


28 January 2013 at 18:39

Post a Comment