Showing posts with label isu semasa. Show all posts
Showing posts with label isu semasa. Show all posts

Perlawanan Persahabatan Harimau Malaya

on 14 Feb 2012


Perlawanan persahabatan Harimau Malaya yang diatur bertemu Arab Saudi sebelum ini terpaksa digantikan dengan perlawanan lain setelah aksi dengan Arab Saudi ini gagal menemui jawapan.

Kita mungkin akan disajikan dengan perlawanan yang bertaraf tempatan apabila Harimau Malaya akan berkunjung ke Stadium Likas bagi perlawanan menentang Sabah, diikuti menentang Filipina, 5 hari berikutnya di Rizal Memorial & Track Stadium, Manila.

Bagi menghadapi perlawanan persahabatan ini, 21 pemain senior kebangsaan dikehendaki melaporkan diri ke kem kebangsaan pada 19 Februari, serta 6 lagi pemain dari Skuad Olimpik dikehendaki melaporkan diri pada 23 Februari.
Berikut senarai penuh pemain yang dipanggil : 

Lapor diri 19 Februari:

Kedah 
  1. Amar Rohidan
  2. Baddrol Bakhtiar
Selangor
  1. G.Gurusamy
  2. Norazlan Razali
  3. Bunyamin Omar
  4. Safiq Rahim
  5. Asrarudin Putra Omar  
N.Sembilan
  1. Farizal Marlias
  2. S.Kunanlan
  3. G.Mahathevan
Terengganu
  1. Abdul Manaf Mamat
  2. Ashaari Shamsudin
  3. Faizal Muhamad
Kelantan
  1. Norshahrul Idlan Talaha
  2. S.Subramaniam
  3. Shakir Shaari
Sabah
  1. Sharudin Yakob
  2.  Harimau Muda
  3. Wan Zack Haikal 
ATM
  1. Zaquan Adha
  2. Aidil Zafuan
Pelita Jaya
  1. Safee Sali

Lapor diri 23 Februari:

  • Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan)
  • Shakir Ali (NS)
  • Zubir Azmi dan Muslim Ahmad (Terengganu)
  • Mahali Jasuli dan Fadhli Shas (Harimau Muda).

Tiga Beranak Mati Lemas

on 13 Feb 2012

Tiga beranak mati lemas di pantai Kampung Cherating ini berlaku pada pukul 4.45 petang. Cerita lemas sebegini sememangnya sering berlaku pada cuti sekolah. Dua beradik yang lemas itu adalah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Krau, Temerloh dan seorang lagi merupakan ayah tiri mereka iaitu Lans Koperal Mohd Asri Kamis.

Semuanya bermula apabila ibu mangsa melihat kedudukan dua anaknya yang semakin jauh bermain. Dia kemudiannya meminta Mohd Asri berenang ke arah mereka supaya menyuruh anak-anaknya berenang di jarak yang lebih dekat.

Selepas itu ibu mangsa yang berada di daratan kemudian sibuk menguruskan dua lagi anak perempuan mereka dan hanya menyedari tiga beranak terbabit lemas apabila penduduk kampung menemui mayat Mohd Asri yang hanyut kira-kira tiga kilometer dari lokasi asalnya. Berikut adalah gambar ketika kejadian itu berlaku :

Gambar Tiga Beranak Mati Lemas di Pantai Cherating


Takziah diucapkan kepada keluarga mangsa, diharapkan mereka tabah menghadapi ujian daripada Allah SWT.

Lake Monster Iceland

Lake Monster Iceland
Lake moster iceland dokumentari ringkas je ok? Ramai yang mendakwa wujudnya ular gergasi atau lake monster di iceland atau Lagarflj├│tsormurinn Worm versi iceland di scotland. Ianya menjadi lagenda dan tanda tanya sesetengah pihak.

2 hari lepas di penutup berita pukul 9, mereka memaparkan video yang di dakwa adalah monster yang di sebut-sebut di iceland tersebut. Bagaimana agaknya ular boleh hidup di air ice sebegitu sejuk. Mungkin sebab sizenya yang besar dan mungkin hidupan allah yang memang sesuai hidup di ice. Atau juga monster di maksudkan itu bukan ular? Maaf aku kurang arif dalam mem-faktakan hal sebegini. So ini videonya.


Dah macam dakwaan lagenda bujang senang di sungai sarawak pula. Unik hidupan ciptaan tuhan kan. Rasanya dia buas tak kalau di dampingi manusia? (hehe). Apapun memang menarik lagenda atau mitos lake monster di scotland iceland ni.

Skim Kenaikan Gaji Tentera 2012

on 11 Feb 2012


Skim kenaikan gaji tentera 2012 ini tiada kena mengena dengan Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA). Ini kerana ia sebenarnya sudahpun dirancang lebih awal lagi. Walaubagaimanapun tahniah diucapkan kepada ATM, akhirnya naik juga gaji tentera. Di bawah saya kongsikan butiran Skim Gaji Baru Angkatan Tentera Malaysia 2012.
  • Kenaikan gaji tentera (pemegang Ijazah Sarjana Muda) daripada RM2,100 kepada RM2,400, sebulan
  • Gaji pokok permulaan anggota tentera berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dinaikkan sekitar daripada RM800 kepada RM1,125 sebulan
  • Anggota prebet muda yang menyertai ATM ketika berusia 18 tahun boleh berkhidmat sehingga usia 45 tahun iaitu perkhidmatan maksimum selama 27 tahun
  • Sejajar dengan Perkara 132 Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan ATM perkhidmatan terkanan di negara ini
Skim baru ini juga hanya dua kemasukan ke dalam perkhidmatan ATM akan dibuat iaitu melalui SPM dan Ijazah Sarjana Muda. Manakala semakan ke atas kemasukan kelayakan diploma pula sedang dilakukan. Kenaikan gaji melibatkan cabang lain dalam perkhidmatan awam yang lain akan menyusul selepas ini selewat-lewatnya sebelum PRU 13. Jadi,  harap korang bersabar yer, InsyaAllah akan ada kenaikkan gaji :)

Draf Cadangan Cuepacs Gaji Baru SBPA 2012

on 10 Feb 2012


Draf cadangan cuepacs gaji baru SBPA 2012 telah pun keluar. Saya tahu ramai kakitangan awam ternanti-nanti berita terkini tentang perkembangan semakan sbpa gaji baru 2012 ni kan. Mungkin entri saya kali ini membantu anda untuk mendapatkan sedikit maklumat berkenaan SBPA.

Skim Baru Perkhidmatan Awam terpaksa disemak semula setelah mendapat bantahan dari Cuepacs. Oleh sebab itu, kerajaan telah membuat keputusan untuk menyemak semula SBPA 2012 dan khabarnya akan dimulakan pada bulan Mac 2012. Saya kongsikan draf cadangan formula gaji baru yang dikemukakan oleh Cuepacs di bawah.


Datuk Omar Osman yang juga presiden Cuepacs sebelum ini ada mempertikaikan hasrat kerajaan kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara berpendapatan tinggi iaitu sekitar RM45,000 setahun menjelang 2020 apabila membandingkan dengan kadar gaji baru yang diperkenalkan SBPA sebelum ini.

Sambutan Valentine bertukar di Kelantan


Sambutan valentine day bertukar di Kelantan? Mesti korang kurang jelas dengan tajuk entry ni kan. Ok, jom baca entry ni sampai habis dulu. Hari valentine atau hari kekasih sudah menjadi trend dalam negara kita terutamanya di kalangan umat islam itu sendiri sejak tahun 80-an. Betul tak?? Harap korang terkecuali daripada orang yang pernah menyambutnya..

Hari valentine bukanlah sambutan yang sepatutnya disambut oleh umat islam malah ditegah dan dilarang sama sekali. Di kelantan, kerajaan PAS kelantan bersepakat untuk menggantikan valentines day kepada hari suami isteri. Menarikkan??

Sambutan yang akan disambut setiap tahun ini bakal disambut oleh mereka yang bergelar
suami dan isteri secara halal dan sah. menurut menteri besar kelantan, tuan guru datuk nik abdul aziz nik mat "adalah lebih baik hari valentine yang dipuja dan diilhamkan oleh orang kristian itu ditukar menjadi hari suami isteri untuk melahirkan acuan islam.

Tuan guru menegaskan bahawa pada masa akan datang, mereka selaku kerajaan kelantan bersetuju untuk menggantikan hari kekasih kepada hari suami isteri di negeri tersebut. beliau berkata selepas merasmikan hari suami isteri dan pelancaran buku panduan keluarga mawaddah baru-baru ini.

Rancangan Ini juga sebenarnya bertepatan dengan kempen kerajaan dua tahun lalu yang mengajak remaja mendirikan rumahtangga melalui program gerbang Az-Ziwaj. Masih ingat lagi kan?? program yang telah melibatkan 100 pasangan telah berkahwin secara kelompok.

Antara lain tujuan hari suami isteri ini diwujudkan ialah untuk menggalakkan umat islam dalam menghayati khidupan rumahtangga mengikut acuan islam yang sebenar. bagi remja-remaja yang belum berkahwin, sekiranya ingin menyambut hari kekasih, boleh lah berkahwin dan sambut bersama isteri dan suami tercinta sebagai sambutan hari suami isteri.

Apakah hukum menyambut hari kekasih atau valentine day? Rasanya semua orang sedia maklum akan hal ini, tetapi suka untuk saya mengingatkannya untuk kebaikkan bersama. Ok..Hukumnya adalah HARAM. Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71 yang bersidang pada 22-24 Nov 2005 telah membincangkan Hukum Orang Islam Menyambut Perayaan Valentine's Day.

Muzakarah berpandangan bahawa ajaran Islam amat mengutamakan kasih sayang dan tidak ada hari tertentu di dalam Islam bagi meraikannya. Oleh itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Jadi, saya harap selepas perkongsian ini kita semua janganlah menyambut hari valentine ni yer..

Harga Minyak Mentah Asia Meningkat

on 9 Feb 2012

Harga Minyak Mentah Asia Meningkat

Harga minyak mentah asia meningkat? fuhh, khabar ini pastinya kurang menyenangkan bagi sebahagian besar rakyat Malaysia. Lebih-lebih lagi bagi keluarga yang berpendapatan rendah akan terbeban dengan khabar sebegini.

Berita hari ini melaporkan harga minyak mentah ditutup lebih tinggi dalam dagangan Asia hari ini berikutan harapan perbincangan berhubung perjanjian hutang Greek dapat ditamatkan.

Kontrak utama New York, West Texas Intermediate (WTI) bagi penghantaran minyak mentah light sweet, Mac depan menokok 22 sen kepada AS$98.93 setong manakala bagi minyak mentah Brent North Sea meningkat 20 sen kepada AS$117.40 dalam dagangan pagi tadi.

Laporan ini bakal menaikkan harga minyak mentah pada masa hadapan berikutan harapan perjanjian menyelamatkan hutang Greek dapat diselesaikan segera. Namun, kerajaan malaysia masih belum memberikan maklum balas berkenaan berita ini. Jadi, kita tunggu dan lihat lah yer..

Blog Azwan Ali - Di Hack

on 4 Feb 2012

Blog Azwan Ali di hack? Entah lah kat imbasan galaxy TV9 semalam tertengok cerita blog Azwan Ali kononnya di hack. Maka nampak lah dia mengamuk marah di situ sambil menunjukkan report polis beliau.

Blog Azwan Ali - Di Hack

Selain itu twitter Azwan Ali (AA) juga di hack oleh rilekscrew. Tapi lebih buat beliau cukup marah sampai report polis mungkin sebab blog dia yang kena hack tu, post gambar dan video gay oleh hacker Macho Cyb3r Crew (hahaha).


Ini link blog Azwan Ali tu kalau nak tengok apa kesudahannya. memang tak habis Azwan Ali punya hal sekarang ni. Memang banyak hal dan kini blog pula kena hack (Sob sob Azwan Ali).

Blog Berita

on 3 Feb 2012

Blog berita Malaysia !! (haha). Sebenarnya aku bercadang untuk meluaskan lagi category blog ini kepada berita. Mungkin agak bercampur aduk dengan category tech sebelum ini. Tapi selepas bertanya pendapat rakan-rakan lain di fan page, nampaknya tidak salah dan ada ramai blogger yang berbuat demikian.

Blog berita - Malaysia 2012

Walau bagaimana pun blog ini still lagi akan share Panduan Belajar Teknik SEO dari masa ke semasa mengikut buzz tips baru dan menyampaikan algotitma google yang terkini. Sebab itu masih dalam category tersendiri dan utama di blog ini.


Bukan taknak buat blog lain yang memang fokus niche berita je, tapi aku yakin aku tidak perlu tambah lagi koleksi blog melayu aku, sebab memang bukan dalam kemampuan aku nak manage begitu banyak blog dengan konsisten dalam satu masa. So biarlah aku jadikan blog ni untuk kongsikan apa jua yang aku rasa menarik dari sudut tips, blogging dan isu semasa. Dengan automatiknya blog ini akan jadi blog ada category berita.

Perabot Murah

on 25 Aug 2011

Barangan Perabot Murah bayar bulan-bulan ansuran tanpa deposit. Ok lah aku ingat nak share pakej "perabot murah" ni. Memang takde deposit dan bayar bulan-bulan sepenuhnya tanpa caj terselindung. Cuma RM113 sebulan semua sekali barangan di bawah.

Share 1 pakej dulu. Kalo ada sambutan akan update pakej lain secara berkala - dengan harapan dapat membantu golongan tertentu yang memerlukan.  Tolong kawan promosi kat blog ni jap.

Pakej Perabot Murah A ( 6 barang 1 harga ).
  • Sofa L-shape (6 kaki).
  • Set bilik tidur ( katil queen size, Meja solek, Almari, etc ).
  • Tilam Queen Size (5kaki X 8inci).
  • Set meja makan (kapasiti untuk 6 orang).
  • Meja Kopi (3x2 kaki).
  • Rak TV.
Ini adalah antara satu pakej perabot sofa, set bilik tidur, katil, rak TV, set meja makan yang paling murah. 

Gambar item perabot yang disebutkan di atas

1. Sofa ( pilih di antara 4 ini ).

Sofa no.1

Sofa No.2

Sofa no.3

Sofa no.4
2. Set bilik tidur ( Sorry tiada gambar ).
  • Set Meja Solek dengan cermin slide
  • Meja tepi Katil.
  • Katil Queen Size.
  • Almari pakaian ( material kayu ).
  • Set warna sama dengan rak TV di bawah.

3. Tilam Untuk katil ( sorry tiada gambar ). Juga bersesuaian dengan katil.

4. Set Meja Makan ( satu-satunya pilihan ).


5. Rak TV ( satu-satunya pilihan ).


6. Meja Kopi ( sorry tiada gambar ).
  • Warna sama seperti rak TV.
  • Material Kayu.

Perabot paling murah boleh bayar ansuran secara bulan-bulan tanpa deposit. Bayaran untuk mengambil semua set di atas adalah RM113.00 sebulan (Tiada kos penghantaran dan tiada caj terselindung. Kompom itulah jumlah nya). Promosi tamat bila belum di pastikan.

Syarat 
  • Bayaran memalui Aeon Bank.
  • Kaki tangan Swasta.
  • Penjawat Awam pun boleh.
  • Bagi penjawat awam yang mempunyai potongan biro angkasa tepat-tepat atau lebih 60% pun boleh lepas.
  • Potongan bukan melalui biro angkasa.

Dokumen Diperlukan
  • 1 Salinan IC depan belakang.
  • 1 Salinan Kad Bank depan belakang.
  • Penyata ringkas terkini akaun bank atas nama sendiri (Amek dari ATM).
  • 1 Salinan slip gaji 3 bulan yang terbaru.

Itu sahaja syarat yang di perlukan. Kemudian dokumen itu simpan dahulu.

Sila reply pada ruangan komen di bawah ini. 
  • Nama Penuh.
  • Alamat Penuh.
  • No IC.
  • No telefon.
  • Email (jika perlu).
  • Dan sebarang pertanyaan. 
Segala butir peribadi seperti di atas akan di pelihara dan tidak akan di paparkan pada ruangan komen. Tapi akan di hubungi untuk beri feedback. Sekiranya masih ragu sila email ke tougedrift87@gmail.com dan maklumkan pada komen di bawah. Harap membantu.
 Related : Promosi, Perabot murah, Bayar bulan-bulan, Tanpa deposit, Set bilik tidur, Set Sofa, Set meja makan, rak TV, Promosi perabot hari raya.

Jualan Murah Hari Raya

on 24 Aug 2011

Sebut Jualan Murah Hari Raya mesti ramai yang dah berbelanja untuk aidifitri 2011 ni kan. Ada yang tukar kereta, perabot, barangan elektrik, pakaian raya, aksesori dan kuih muih untuk kelengkapan hari raya.


Aku pula masih masih slow raya tahun ni. Masih lagi dalam mood berpuasa big grin. Anyway hari raya sebelumnya pun aku agak sakan shopping kat pusat jualan murah seperti korang sebagai kelengkapan hari raya. Selama ni korang shopping kat mana paling murah?

Jualan raya paling murah pada aku di sekitar lembah klang adalah jalan tar dan masjid jamek KL. Pada musim perayaan seperti aidilfitri ni, area tu memang sesak. Kuala Lumpur sungguh memenatkan sebab sesak cam ni lah. Lain sesak kat jalan raya, laluan pejalan kaki pun sesak juga huh!.

Apa yang paling menarik, setiap malam hari raya tempat itu masih menawarkan promosi. Haa kalo korang nak tau, malam hari raya selepas pukul 12 tengah malam, promosi dia paling murah dengan harga runtuh. Selalunya 50% offer seperti kuih-muih dan barangan raya lainnya. Ye la, dorang dah beli pukal barangan raya kan. Esoknya dah hari raya sape lagi nak beli barang-brang yang tinggal tu? ( mesti ramai yang dah tahu, yang belum maklum tu ni aku tolong inform ).

Kebiasaannya malam hari raya ramai yang dah balik kampung. Ingatkan KL dah sepi, namun kat area Petaling Street, Jalan Tar, dan sewaktu dengannya tu masih lagi meriah.

Hargailah jualan Murah hari raya tu dengan bijak. Walaupun semua murah, kalo beli banyak tetap besar juga kos tu.

Masih dalam mood puasa.

Anwar Bela Diri

on 22 Aug 2011

Datuk Seri Anwar Ibrahim pilih untuk bela diri dengan memberi keterangan dari kandang tuduhan terhadap kes tuduhan meliwat bekas pembantu dia tu, Mohd Saiful Bukhari Azlan bermula hari ni 22/8/2011.

Karpal Singh yang mengetuai pasukan pembelaan telah memaklumkan kepada pihak mahkamah bahawa anak guamnya itu akan memberi keterangan dari kandang tertuduh ketika prosiding bermula.

Sebagai hakim mahkamah tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah berkata Anwar di beri 3 pilihan :-
  1. Memberi keterangan dari kandang saksi di mana pihak pendakwa boleh menyoal balas beliau.
  2. Memberi keterangan di kandang teruduh di mana pihak pendakwa tidak boleh menyoal balas beliau. Tetapi semasa membuat keputusan, mahkamah boleh mengambil kira fakta yang pihak pendakwa ajukan tanpa memeriksa maklum balas tertuduh.
  3. Atau memilih untuk berdiam diri tanpa sebarang keterangan.
Sedikit perjalan berhubung kait kebelakangan ini
 
Sebagaimana kita tahu, pada 8 Ogos lepas, pihak mahkamah telah pun membenarkan permohonan Anwar untuk membuat temu bual terhadap (PM) Datuk Seri Najib Tun Razak, (Isteri PM) Datin Seri Rosmah Mansor, dan (Bekas Ketua Polis Negara) Tan Sri Musa Hassan.

Pada 12 ogos pula, Najib dan juga Isteri telah pun melaksanakan permintaan yang di persetujui mahkamah itu. Di mana telah hadir ke mahkamah untuk di temu bual dalam bilik mesyuarat bersama Karpal Singh, SN Nair dan Anwar Ibrahim selama lebih kurang 5 minit. .

Then pada 16 mei lepas, Mohamad Zabidin memerintahkan Anwar bela diri selepas memutuskan Mohd Saiful iaitu pengadu dalam kes tersebut berkata benar sekali gus sebagai saksi yang boleh di percayai.

Sebaliknya Anwar, beliau tidak mengaku bersalah di mahkamah syeksen pada 7 Ogos 2008 terhadap tuduhan meliwat Mohd Saiful di Kondominium Desa Damansara, bukit damansara sekitar 3.10pm hingga 4.10pm pada 26 Jun tahun yang sama.

Sumber - Bernama

Agak panjang berjela juga kes dalam pertuduhan Anwar Ibrahim meliwat Mohd Saiful ni ye. Rasa muak dan pekak telinga dengar.
-Tak memihak kepada sesiapa.

Kontest Menulis Skrip Hadiah RM5000

on 15 Aug 2011

Sertai lah kontest Menulis Skrip 2011 Anjuran Finas , RTM dan KKM ini. Mana tahu rezeki korang. Sedang aku menonton Tv tadi nampak iklan ni. Kontest Menulis skrip ini terbuka kepada semua rakyat yang berumur 18 tahun keatas. Blogger pun boleh turut serta.



Rasanya kontest ni bagus bagi meningkatkan kemahiran menulis dan rasa mahu mencuba. Siapa tahu lucky kan, Tuah ayam nampak di kaki. Cut cerita kita terus ke Syarat menyetai

Syarat-syarat kontest


1. Kontest ini terbuka kepada semua rakyat Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas sahaja ( dah gtau tadi )

2. Skrip mesti berlandaskan tema yang di tetapkan, iaitu "Dermalah Organ Demi Kehidupan"

3. Skrip dan judul mesti dalam terjemahan bahasa Melayu 100% ( no bahasa campur ).

4. Skrip hendaklah di sertakan dengan sinopsis atau treatment.

5. Skrip tu tidak terlalu panjand di mana hanya meliputi tayangan dari 30 hingga 60 saat sahaja.

6. Skrip Asli dan belum pernah di terbitkan lagi.

7. Nama penulis tidak boleh di tulis pada naskah skrip, tapi haruslah di tulis pada borang penyertaan.

8. Skrip yang di hantar harus mengikut format dan struktur  standard skrip PSA dan di taip berlangkau 2 baris menggunkan kertas besaiz A4, font 12 dan tulisan Arial.

9. Hak cipta setiap penyertaan adalah milik penganjur sepenuhnya then penganjur berhak menerbitkan untuk tayangan umum tanpa had masa pengguna.

10. Penganjur berhak mengolah semula skrip penyertaan.

11. Tidak boleh menyentuh isu-isu sensetif dan masyarakat tertentu seperti perkauman dan keagamaan.

12. Segala kos menghasilkan skrip adalah di bawah tanggungan peserta sendiri. No sponsor kertas and etc.

13. Bukti pos bukanlah bukti penerimaan penyerahan skrip.

14. Urusetia kontest berhak menolak penyertaan yang tidak mematuhi syarat yang di sertakan ini.

15. Setiap skrip peserta tidak akan di kembalikan

16. Penganjur tidak bertanggung jawab kalo skrip hilang semasa dalam pengiriman pos dan lainnya.

17. Skrip penyertaan hendaklah sampai kepada urusetia kontest pada atau sebelum 30 september 2011.

18. Setiap skrip yang di hantar hendaklah di kemukakan dalam 6 salinan berserta format muka surat sekali dengan binding yang kemas. ( copy jadi 6 salinan, buat foirmat muka surat, dan binding dengan kemas bagi memudahkan audit dan bacaan skript ).

19. Keputusan adalah mutlak dari panel juri. Penyertaan yang melanggar syarat boleh di batalkan kemenangan.

20. Setiap individu yang turut serta hanya boleh menghantar maximum 3 skrip berlainan tapi tema yang sama . ( tips jika nak lebih guna nama adik beradik atau ibu bapa untuk penyerahan skrip lebih dari 3 naskah tongue ).

Hadiah Kontest Menulis Skrip 2011 Finas

  • Pemenang pertama - RM3000
  • Pemenang kedua - RM1500
  • Pemenang ketiga - RM750
  • Pemenang keempat - RM400
  • Setiap penyertaan akan menrima sijil penyertaan.
Objektif Kontest
  • Mewujudkan kesedaran kepada masyarakat  dalam usaha mendapatkan maklumat mengenai pendermaan organ dalam penyampaian skrip yang terpilih sebagai pemenang itu nanti.
Kategori yang di pertandingkan
  • Skrip (TV) Pesanan Khidmat Masyarakat (PSA).

Klik [Download Borang Pertandingan Menulis Skrip] ini jika berminat. Sila klik ikon di unutk prin out atau sebagainya.

Rujukan Finas.gov.my

"Dermalah Organ Untuk kehidupan"

Semoga berjaya pada yang turut serta. Sekadar sharing. 

Mamat Exist Masukkan Dadah Dalam Tubuh

on 12 Aug 2011

Mamat Masukkan Dadah Dalam tubuh kemudian sekali lagi di tangkap polis? [tengok imbasan berita TV1 tadi]. Macam-macam aku dengar kes Mamat Exist ni. Antaranya kantoi curi handphone kat Singapore dan kantoi gunakan motosikal LC curi.

Masa kecik dulu aku minat gak dia n simpati dengan nasib dia. Tapi dah banyak kali dengar kes dia, di tambah lak suara dia skang dah lain. Rasa tak best lak. Just kesian, tapi dia tak kesian ke kat diri sendiri asyik keluar masuk lokap?

Sayang lah dah jadi artis dan ada pengikut sendiri buat hal macam ni.


Kad Raya Pos Malaysia Merundum

on 4 Aug 2011

Sumber berita malam tadi :  Permintaan servis hantar kad raya dari seluruh Malaysia merundum jatuh tahun ini.

Oleh yang demikian Pos Malaysia menawarkan kadar rata bagi penghantaran kad ucapan sempena hari perayaan ke semua destinasi seluruh negara bermula, semalam.

Pengarah Urusan Kumpulan Pos Malaysia, Datuk Syed Faisal Albar berkata, semua penghantaran kad tanpa mengira saiz yang berat tidak melebihi 50 gram akan dikenakan bayaran 50 sen dan tawaran itu sah sehingga 31 Januari.

Antara kata-kata pengarah utusan Pejabat Pos Malaysia lagi :

"Walaupun di zaman teknologi yang menyediakan pelbagai kemudahan komunikasi elektronik, namun masih ramai yang menghargai sentuhan peribadi dengan menghantar kad ucapan.

dan

"Promosi ini juga termasuk pada hari perayaan utama di Malaysia iaitu Hari Raya Aidilfitri, Deepavali, Krismas dan Tahun Baru Cina," katanya dalam satu kenyataan


Rasanya ini adalah pengaruh laman sosial kini dan masyarakat sekarang yang lebih celik IT. Berbanding dulu, kita takde pilihan, mahu tak mahu walaupun sedikit payah, kita takde jalan lain untuk lebih mengeratkan silaturahim dengan yang lain. Memandangkan kini facebook dan lain-lain dah ada, ianya menjadi pilihan kebanyakan pengguna nya mungkin atas faktor seperti busy dengan ibadah puasa siang malam, kerjaya, rumah tangga, persiapan raya dan lain nya.

Selamat menjalankan ibadah puasa dengan penuh tawaduq happy.

Cara Melakukan Seks

on 31 Jul 2011

Cara melakukan seks pula. Sebenarnya bukan aku aku nak ajar cara melakukan seks, tapi aku saja nak menyentuh tajuk ini untuk di ketengahkan memandangkan ini adalah tajuk yang hot. adehhh apakah jadahnya ni. Sama ada korang percaya atau pun tidak, cara melakukan seks adalah perkara yang sangat di cari-cari pengguna internet sekarang.

1. Cara Melakukan seks adalah antara Cara paling mendapat carian dalam engine carian google berbanding banyak lagi cara yang boleh di tuntut.

 

Sepertimana korang tengok kat atas, cara buat seks adalah antara perkara yang paling mendapat carian paling tinggi kat engine carian dari pelbagai jenis cara yang orang nak tahu laughing. Global dan local kedua-duanya tertinggi. Aku pun terkejut juga lepas aku dok kaji-kaji apakah benda paling di cari di search engine, ini yang aku dapat. Terkesima tergelak-gelak aku tengok result ni. 

Selain itu tidak kurangnya mencari cara membesarkan ko*e . haha apakah kecik? aduh ! nampaknya skang ni pengguna internet lebih cenderung nak belajar dan mencari perkara-perkara macam tu skang. Baiklah, aku bukan nak share entri yang merapu [ ada natijah aku nak sampaikan ]. Sebab rasa tercuit aku hilang selepas aku tengok keyword-keyword susulan lain nya yang mendapat carian dalam bahasa melayu ni. Mari kita tengok :-

2. Seterusnya aku jumpa cara pecahkan dara pula. Aku tak pasti la kebanyakkan individu yang membuat searching topik ini berusia lingkungan berapa dan ber statuskan dah nak khawin atau belum.


3. Cara gugurkan janin


Memula sekali cara Melakukan seks lebih di cari berbanding ilmu lainnya banyak terkandung dalam internet ni. Kemudian Cara besarkan tu pecahkan dara ni. Penyudah-nya ada juga yang membuat searching cara membuang janin. 

Dari kesemua itu akan timbul lah kes-kes pembuangan janin seperti di bawah ni :-

[ Jika ada terlintas nak bersoronok dengan cara tak betul itu, baik tengok video ini dulu ]


Tenggelam sifat kasih dan perkemanusiaan manusia sekarang ni sebab nafsu dan maruah kan? 
Muhasaba diri.

Segala yang baik itu dari tuhan, dan yang buruk itu dari kita sendiri.

Malaysia VS Indonesia

on 24 Jul 2011

Isu Malaysia VS Indonesia - Agak lama dah aku kurang senang dengan fenomena ini. Saat aku online di facebook untuk mencari ramai kawan, aku sedari wujudnya banyak group dan page untuk mencari musuh. Lebih menyakitkan mata dan hati bila aku tengok ianya membabitkan serumpun negara jiran kita iaitu Malaysia dan indonesia.
Anti Malaysia VS Anti Indonesia
Punca
Itulah paparan antara page sebagai ruang untuk wadah mereka-mereka saling menjatuhkan, memburukkan, mencaci, menghina antara lain. Malah banyak lagi page seperti Malaysia Anjing , Indonesia Anjing dan etc. Ternyata ramai yang berminat dengan segmen-segmen ini, entah mana punca nya. 
  • Group penentang Malaysia - Adakah sebab berlakunya kes-kes peng-aniayaan terhadap pekerja warga Indonesia oleh majikan di Malaysia? Atau sebab lain? 
  • Group penentang Indonesia - Aku pun tak tahu apa puncanya kewujudan-nya.
Beb, jika itu lah antara sebabnya tercipta group-group begini. Ianya cukup tidak wajar dan berasas. Kerana Malaysia sendiri telah menjatuhkan hukuman sewajarnya terhadap pesalah yang pada aku kurang bermoral itu. Kini Malaysia lebih mengambil serius tentang kes-kes demikian. 

Usah lah 'kita' turut sama meletakkan diri kita di kalangan orang yang kurang bermoral dan kelihatan tidak ubah seperti orang x matang [pendek akal]. Jangan kerena nila setitik rosak susu sebelanga. kerana kesalahan beberapa individu sahaja - rosak hubungan serumpun negara jiran.

Demkian juga dengan anti Indonesia, usah di lanjut-lanjutkan. 

Tujuan 
kurang pasti - Sama ada sengaja di wujudkan agar saling membenci sesama negara oleh mana-mana pihak dengan propaganda tertentu atau sebaliknya.

Wadah di group dan page ini
1. Saling memburukkan sesama mereka dengan penggunaan perkataan kesat yang begitu kelihatan seperti tidak bertauliah dan bertamadun sekali. eg :-
  • Menggabungkan gambar bendera Malaysia / Indonesia dengan gambar anjing, babi dan etc
  • Mengutuk dan mencaci rumpun rakyat masing-masing seperti - Rakyat Malaysia / Indonesia babi, bodoh, jahil, tiada agama dan etc
  • Meninggikan taraf, darjat, kemuliaan dan pencapaian negara dan rakyat masing-masing sekali gus memperlekehkan negara jiran.
  • Dan banyak lagi.
Maybe, 'mereka' bertanggapan demikian mereka adalah individu bijak dan berani sekali. OMG ! 

Hasil dan faedah
  1. Sesama negara saling berkelahi dan memburukkan negara lain tanpa mengira bangsa. Saling memupuk dan menanam perasaan kebencian. Maka segelintir negara lain di luar yang melihat gelagat dua rumpun ini dengan senyuman sinis. Sama-sama menunjukkan kelemahan kepada negara asing dengan berlagak, kononnya masing-masing bijak.
  2. Rakyat yang tidak terlibat pun akan terbabit sama kerana ianya melibatkan negara. Terdapat ramai di antara dua rumpun negara ini saling bersaudara, tidak kurangnya yang telah ada ikatan yang intim. Ramai yang berhijrah dan menetap di negara jiran masing-masing.
Jalinlah hubungan baik sesama negara. Segala ketidak adilan pasti akan di beri balasan di dunia dan di alam lainnya. Sudah menjadi fitrah mana-mana agama sekali pun menanam sikap sayang menyayang. Tiada mana pun agama yang mendorong 'kita' saling berkelahi. Jauh sekali meletakkan sesebuah rumpun rakyat itu di kategori yang jijik. 'Orang luar' sentiasa boleh melihat dan mencari kelemahan. 
Ianya amat memalukan k. 

Mahu negara 'kita' saling berperang seperti mana negara lain yang x sudah-sudah berperang dan saling berbalas-balas serangan sesama negara jiran? pertumpuhan darah sana sini. Jika itu terjadi, kesian saudara-saudara kita.

Contohi blogger Indonesia dan Malaysia - hubungan baik dan saling bertukar pendapat seharian di hujung jari. big hug

Diam adalah pintar . . . Hentikan semua gejala tidak bertamadun ini dari diri sendiri dahulu.

We Want Peace ! 







Antara Makanan dan Ubatan Tiruan

on 17 Jul 2011

Sedar atau pun tidak barangan tiruan semakin berleluasa. Di mana menawarkan harga yang jauh lebih murah daripada yang asli. Namun hakikatnya barangan tersebut hanya sama dari segi rupa fizikal sahaja. Majoriti kualiti barangan tersebut sangat hancus dan hampeh. Apa yang lebih membimbangkan, barangan seperti ubatan dan makanan sekarang pon dah banyak tiruan. Ini adalah sesuatu yang membimbangkan kerana ianya boleh memberi efect kepada tahap kehidupan masyarakat. Oh men, kenapa sampai makanan dan ubatan pon nak tiru. Di bawah ni adalah antara gambar barangan tiruan dari negara lain. Harap korang semua berhati-hati sebelum barangan tiruan lebih membanjiri pasaran dan seterusnya menenggelami pasaran barangan yang asli. 

1.Telur tiruan China


2. Beras tiruan China


3. Minyak Afiat 


4. Panadol tiruan 


5. Susu Tiruan



6. Joystick Permainan video game tiruan


Aduh hampir semua benda ada tiruan! tanggungjawab korang untuk memastikan kualiti kesihatan dan kehidupan korang ngan orang sekeliling korang. Peka sket